Even Relaxen
Image default
Modellen

Sporten en reizen zorgen voor ontspanning en een open mind

Sporten en reizen zorgen voor ontspanning en een open mind

Wie lange tijd zijn dagelijkse routine houdt, kan daar behoorlijk in vast lopen. Het zorgt voor stress en je blik vernauwt. Hoe kun je dat het beste tegengaan? Door dat vaste patroon voor kortere of langere termijn te doorbreken. Hoe? Door bijvoorbeeld regelmatig te sporten of af en toe naar een ander omgeving te gaan. Ga eens op reis. 

Stress is in onze huidige maatschappij een veel gehoorde klacht en maakt meer kapot dan je lief is. Zowel geestelijk als lichamelijk. Je kunt je niet meer goed concentreren, je spieren raken verkrampt met bijvoorbeeld hoofdpijn als gevolg. In het ergste geval leidt stress tot een burn-out. Dan ben je werkelijk uitgeschakeld en staat je Ted Baker tas die je dagelijks meedraagt naar het werk, voor langere tijd werkloos onder je bureau. Dit moet je te allen tijde zien te vermijden.  

Door te sporten ben je helemaal in het ‘nu’

Volgens experts is sporten een ultieme manier om stress uit je systeem te krijgen en om stress te voorkomen. Veel mensen zullen dat beamen. Je hoeft geen topsporter te zijn om de ontspanning die sport brengt, te ervaren. Een zaterdagmiddag op het voetbalveld, een wandeling op woensdag met een vriendin, wekelijks een rondje hardlopen. Een zondagse tocht op de mountainbike, in de ochtend een paar baantjes zwemmen, ’s middags een potje tennissen. Er is veel mogelijk, te veel om op te noemen. De sporttas zou een vast plaats in de hal moeten hebben en voor het grijpen moeten staan. Sport is vaak enorm nodig om de zinnen te verzetten en zorgt voor balans tussen (gezonde) spanning en ontspanning. Sporters geven vaak aan dat ze tijdens het sporten helemaal in nu waren en nergens aan dachten. Geen gepieker en getob dus. 

Reizen kan leiden tot andere keuzes of berusting

Datzelfde geldt voor reizen. Reizen in het algemeen. Het zorgt ervoor dat je in een andere omgeving terecht komt en dat biedt nieuwe ervaringen. Je bent even uit je dagelijkse patroon en dat zorgt voor een frisse blik. Die frisse blik zorgt op haar beurt weer voor ontspanning. Zo stap je uit de dagelijkse routine en kun je van een afstand naar je dagelijkse leven kijken. Dat leidt soms tot andere keuzes, bewustere keuzes of juist berusting. Pure ontspanning.

Het laat zich raden dat ook een reistas een vast onderdeel van je tassen-garderobe zou moeten zijn. Reizen, hoe lang of kort ook maar, doet de zinnen verzetten. Het zorgt voor het leren kennen van nieuwe werelden, nieuwe gewoonten en nieuwe mensen. En met zo’n open-mind kun je de wereld aan.