Even Relaxen
Image default
Buitenshuis

TUINVERLICHTING

Tuinverlichting, ook wel buitenverlichting genoemd brengt vooral veel gezelligheid met zich mee. Het heeft natuurlijk ook een nuttige functie, vooral in het geval van een grote donkere tuin. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Kunnen alle tuinen verfijnd worden met een fraaie verlichtingsbron? Welke keuze is de beste keuze? En waar dient rekening mee gehouden te worden? Lees meer op de website. 

WELKE VERLICHTING

Belangrijk is dat verlichting qua design past bij de tuin. Bij een strakke tuin misstaat strakke verlichting natuurlijk niet. Ga na of er hoogtepunten zijn die moeten worden uitgelicht. Valt de keuze op ingebouwde (vloer)spots of liever een wandlamp? Toch liever een hanglamp of staande verlichting? De keuze is ongekend groot. Bij het kiezen van de juiste verlichting zou een tuinarchitect een mogelijkheid kunnen zijn. Deze kan helpen bij het maken van de goede beslissing.

SYSTEEM

Ga na welke opties er zijn om de verlichting aan te sluiten. Zijn er voldoende stroompunten of toch liever kiezen voor solar verlichting? Voor dit laatste is veel zonlicht natuurlijk gewenst. Dit systeem heeft zo zijn voor- en nadelen. Bij regenachtige dagen zullen de lampen minder stralen dan gewenst. Het zonlicht zorgt daarentegen voor het verminderen van stroomgebruik. En dat is natuurlijk weer goed voor het milieu.

KIEZEN VAN DE JUISTE PLEK

Zoals eerder genoemd kan het leuk zijn bepaalde hoogtepunten, zoals een prachtige boom, uit te lichten. Dit gebeurd door zogenaamde prikspots, gemonteerd in de grond. 

Niet geheel onbelangrijk is het voorkomen van verblinding. Zorg dat de lampen zo geplaatst worden dat ze niet verblindend zijn. Houdt hierbij rekening met de plek van waaruit er s ’avonds naar de tuin wordt gekeken of de positie van het terras.

Vergeet vooral de buren niet! Niets zo vervelend als verlichting die recht de woonkamer van de buren in schijnt.

INBREKERS

Plaats op strategische plekken bewegingsdetectoren. Inbrekers houden niet van licht en deze detectoren zorgen ervoor dat het huis niet geheel in de schijnwerpers geplaatst hoeft te worden.

Terugkomend op eerder gestelde vragen; in principe kunnen alle tuinen verfraaid worden met buitenverlichting. De beste keuze is de keuze die het beste bij de tuin en smaak past. En tot slot niet geheel onbelangrijk, maak een verlichtingsplan. Hierin staat de positie van de verlichting vermeld en de ligging van de kabels. Mocht er in de toekomst het plan zijn de tuin te veranderen, dan is dit plan onmisbaar.

 

https://nl.schreder.com/nl