Even Relaxen
Image default
Anders

Sjoelbakverzorging: zo hou je hem glad

Als je een mooie sjoelbak hebt aangeschaft, is het niet meer dan logisch dat je hem vaak wilt gebruiken. Als je een sjoelbak veel gebruikt – zeker in het heetst van de strijd, wanneer het er ruig aan toe gaat, – zal deze snel gaan slijten. Met name het glijdvlak zal na verloop van tijd weerbarstig worden. Het is belangrijk dat je de bak zo glad mogelijk houdt, want juist dit zorgt ervoor dat de sjoelstenen goed glijden en ook de richting en snelheden aanhouden die jij ze meegeeft. Ook kan het voorkomen dat de scorepoortjes na verloop van tijd beschadigd raken. Het is in ieder geval aan te raden niet wilder te zijn dan nodig is en vooral regelmatig de bak glad te wrijven. Met talg opwrijven is vaak een goede optie. Olie werkt vaak juist averechts.

Glad houden van de bak

Een geschikte manier om de bak mooi glad te houden is met behulp van talkpoeder. Je kunt er ook zogenaamde pledge (meubelspray) voor gebruiken. Voor je dit aanbrengt, is het wel belangrijk dat eerst alle oude talkpoeder eraf haalt en de bak bovendien stofvrij maakt. Als je de lak eenmaal hebt aangebracht, krijg je de onderliggende laag er niet meer vanaf. Vuil en andere ophopingen zorgen voor mee stroefheid. Voor je de sjoelbak gebruikt, kun je deze het beste schoonwrijven met een wollen doek. Doe dit elke keer dat je de bak een poosje niet hebt gebruikt. Wil je grondige ruwheid wegwerken? Dat kan ook met een laagje aardappelzetmeel. Spreid dit uit over de bak (een klein beetje is voldoende) en laat het door de stenen verspreiden. Je kunt ook speciaal sjoelbakpoeder voor kopen voor het grondigste resultaat.

Wat kun je beter vermijden?

Er gaan ook geluiden op dat je zaken als wax en meubelspray beter kunt vermijden, juist omdat deze de bak alleen maar vet maken en niet per se glad. Ook is het niet raadzaam grondige schoonmaakmiddelen te gebruiken, want hier kan het hout door beschadigd raken. Als de sjoelbak zo stroef is geworden dat al het andere niet meer helpt, dan kun je proberen hem licht op te schuren en vervolgens opnieuw te lakken. Vermijd in ieder geval te dik lakken.

Pas op voor kromtrekken

Een sjoelbak bestaat uit relatief dun en langgerekt hout, dat gemakkelijk kromtrekt. Je moet de bak in ieder geval niet langdurig blootstellen aan vochtige omstandigheden, want het zit er dik in dat het hout dan kromtrekt. De beste manier om de sjoelbak op te bergen als je hem niet gebruikt, is door hem rechtop weg te zetten. Vermijd vochtige plekken als een schuur of kelder. Ook te hete plekken, zoals naast een radiator of kachel, is niet aan te raden.