Even Relaxen
Image default
Anders

Hoe sporten je meer rust kan bieden

Bij ontspannen en relaxen denken veel mensen nou niet direct aan sporten. Lekker lui op de bank hangen, een boek lezen, op het strand liggen komen veel eerder in het hoofd op. Logisch ook, want dan is je lichaam volledig ontspannen. Toch kan sporten je in sommige gevallen meer rust bieden dan helemaal niets doen.

Ontspannen trainen om het hoofd tot rust te laten komen

Door je lichaam actief in beweging te zetten krijgt je hoofd juist meer tijd om tot rust te komen. Je focus ligt op je lichaam en niet op je dagelijkse problemen en beslommeringen. Je zal merken dat je na half uurtje of een uurtje sporten rustiger bent omdat je hersenen de kans hebben gehad om de ervaringen van de dag beter op een rijtje te zetten. Daarna kun je beter prioriteiten stellen en dat geeft echt een hoop rust! Daarvoor hoef je echt niet tot de max te gaan staan beulen in de sportschool of op het trainingsveld. Op je gemak een rondje fietsen, wandelen of joggen heeft hetzelfde resultaat.

Intensief sporten voor meer ontspanning, een paradox?

Toch is ook intensief sporten een bewezen methode om meer rust in je leven te krijgen. Dat klinkt een beetje paradoxaal want waarom zou maximale inspanning ervoor zorgen dat je beter kunt relaxen? Allereerst is er het mentale aspect. Wanneer je bijvoorbeeld meedoet aan wedstrijden en daarna een mooie glazen trofee of andere sportprijs mee naar huis kunt nemen geeft dit een gevoel van voldoening.

Maar intensief sporten heeft ook een fysiek effect. Juist door je lichaam echt uit te dagen kom je daarna in een toestand van totale ontspanning. Je lichaam moet immers herstellen van de zware fysieke belasting en zal zich beter ontspannen dan wanneer het niet uitgedaagd wordt. Daar hoort uiteraard wel een kleine bijsluiter bij. Intensief sporten is ontzettend goed voor je maar begin er nooit onvoorbereid mee. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen op de krachten die erop uitgeoefend worden anders loop je het risico op blessures en dat is het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken!