Even Relaxen
Image default
Reizen

Rondreizen in Schotland. Hoe en hoe lang?

Rondreizen in Schotland

Eigen auto

Persoonlijk vind ik een rondreis door Schotland met de eigen auto de meest ideale manier om Schotland te verkennen. Je hebt de vrijheid om te stoppen bij elk indrukwekkend monument dat je tegenkomt, te lunchen in dat schilderachtige café, of urenlang te vertoeven op een plek waar je helemaal verliefd op wordt. Het bepalen van je eigen schema is werkelijk fantastisch. Maar, voordat je besluit een auto te huren en zelf achter het stuur te kruipen, zijn er wel een aantal zaken om over na te denken.

Het meest belangrijke is dat, als je uit Amerika, het vasteland van Europa, of veel andere delen van de wereld komt, je aan de ‘verkeerde’ kant van de weg rijdt. Ja, in Schotland rijdt men links in plaats van rechts. Als je geen ervaren bestuurder bent, is dit een belangrijk punt om over na te denken voordat je besluit een auto te huren. Maar laat je hier niet te veel door weerhouden. Na de eerste dag, die wellicht wat zenuwslopend kan zijn, went het vrij snel. Doordat je aan de andere kant van de auto zit, merkte ik dat ik bijna automatisch naar de linkerkant van de weg werd geleid.

Neem de tijd en je zult er snel aan wennen.

Voor het vinden en boeken van huurauto’s gebruik ik Discover Cars. Zij zoeken bij alle verhuurbedrijven naar de beste prijzen en bieden altijd gratis annulering aan.

Openbaar vervoer

Als je liever niet zelf rijdt in Schotland, is het openbaar vervoer een betrouwbaar alternatief. Hoewel je meer gebonden bent aan vaste routes en tijden, is reizen met het openbaar vervoer zeker haalbaar.

Schotland beschikt over een redelijk uitgebreid bus- en treinnetwerk waarmee je je kunt verplaatsen. Het kan lastiger zijn om sommige landelijke attracties en steden te bereiken, maar voor wie liever niet zelf achter het stuur zit, biedt het openbaar vervoer toch toegang tot veel bestemmingen.

Voor al mijn planning en het kopen van kaartjes voor het openbaar vervoer maak ik gebruik van de officiële website

Geheel verzorgde rondreis

Als het idee van zelf rijden of reizen met het openbaar vervoer je te stressvol lijkt, dan is een georganiseerde rondleiding wellicht een betere optie voor jou.

Er zijn veel uitstekende reisorganisaties die een scala aan opties bieden.

Wil je graag zelf je reisplannen maken en een dagtrip of twee ondernemen, overweeg dan websites zoals Get Your Guide of Viator om dagexcursies te vinden die binnen je budget passen en aansluiten bij je reisschema. Er zijn ook meerdaagse tours die interessant kunnen zijn.

Als je echter op zoek bent naar een compleet pakket waarbij je zelf niets hoeft te plannen, neem dan eens een kijkje bij Tour Radar. Hier kun je alle reisorganisaties die reizen naar Schotland aanbieden vergelijken op prijzen en bestemmingen.

 

Hoeveel dagen heb je nodig voor een rondreis door Schotland?

Het korte antwoord? Zoveel tijd als je maar kunt!

Echter, aangezien de meesten van ons beperkt zijn in tijd, is maandenlang in Schotland verblijven vaak geen optie.

Mijn advies is dat je, als je de steden wilt verkennen en een goede indruk wilt krijgen van het platteland, minstens 4-5 dagen nodig hebt. Dit geeft je de kans om een dag of twee in Edinburgh en/of Glasgow te besteden, gevolgd door een paar dagen in de Hooglanden.

Als het mogelijk is om ten minste een hele week vrij te maken, kun je echt het beste uit deze reis halen en veel meer ontdekken van de Hooglanden en alles wat Schotland zo betoverend maakt.

Toen wij naar Schotland gingen, hadden we twee weken de tijd. We hebben ontzettend veel gezien, maar het voelde alsnog te kort. Er is ZO veel meer dat ik wil zien en ik kan niet wachten om terug te gaan!

Neem ook een kijkje voor meer reisinspiratie over rondreizen en stedentrips.

 

https://bebsy.nl/rondreizen/schotland/schotland